sâmbătă , 21 aprilie 2018
Home - Arhiva - ARTA o cale spre vindecare si crestere personala (articol Monica Mocanu)
ARTA  o cale spre  vindecare si crestere personala (articol Monica Mocanu)

ARTA o cale spre vindecare si crestere personala (articol Monica Mocanu)

art-1024x756Cred ca procesul creativ este un mod natural de comunicare, de exprimare libera a emotiilor, sentimentelor, un mod de autoexplorare, conectare la sursa noastra interioara, constientizare, vindecare emotionala si descoperirea dimensiunii spirituale. Pentru mine procesul creativ este un vehicul in calatoria  mea interioara si spirituala, in cresterea personala, o usa deschisa spre lumea nevazuta. Am stiut de cind ma stiu ca exista o lume care nu se vede si care este parte din noi. Arta, procesul artistic mi-a oferit posibilitatea sa observ in detaliu lumea interioara, dar si ceea exterioara, sa-mi dezvolt abilitatea de vizualizare, intuitia si sa-mi ascult intelepciunea interioara, auto observare, auto- control sunt abilitati care mi-au folosit in alte activitati si domenii. Un artist cultiva abilitatea de a primi idei noi, viziuni, deschide acel canal de inspiratie, isi dezvolta intuituitia, accepta dinamica evolutiei  calitatilor spirituale. Toate aceste lucruri sunt experimentate de mine.  Arta este de 40 de ani prezenta in viata mea, este un insotitor fidel in calatoria vietii. Din 1995 procesul artistic este un jurnal pentru calatoriile mele interioare. Cred ca doar experimentind poti sa intelegi.

Desenez de cind ma stiu. Am inceput  sa desenez  la virsta la care toti copii fac asta, dar nu pe pereti. Mama a stiut sa-mi ofere suport pentru spiritual meu creativ, mi-a oferit hirtie si creioane colorate. La 2 ani, eram in clasa in care preda elevilor ei si desenam pur si simplu, lumea din jurul meu disparea sau eu ma faceam nevazuta in cealalta jumatate a realitatii.

Teoretic stiam beneficiile procesului artistic si pentru ca era la indemina si natural, am folosit arta, procesul artistic in echilibrare emotionala si  vindecare  personala. Copacii pe care ii desenam  in 1995, i-am intilnit in 2008, la Centrul Mondial Baha’ I, in  Haifa- Israel.  In aceasta calatorie spirituala, am  primit confirmarea ca acei copaci pictati de mine cu 13 ani in urma exista. Maslinii pe care ii aveam pentru prima data in fata ochilor erau  copacii mei. Asta este alta poveste depre confirmari primite, de-a lungul anilor.

Atunci cind am avut nevoie, procesul artistic m-a ajutat in regasirea directiei in viata, sensului de afi, utilitatii ca fiinta. Artistul este o persoana introspectiva prin natura sa. Procesul artistic inseamna sa devii constient de tine, de prezent, de perceptii, de sentimente, de cea ce se intimpla in tine si in afara ta. Atunci cind ajungi sa te cunosti, poti sa faci ce trebuie pentru tine. Oboseala, stresul, orele prelungite de munca, lipsa de miscare,  bagajul genetic, sunt factori care impreuna duc la dezechilibre, ce se instaleaza in final pentru totdeauna. Aveam in familie un diagnostic nefericit si al meu era localizat tot acolo si credeam ca pespectiva este la fel de urata si ca bonus primeam un  abonament la spital pentru tot restul vietii. Manuirea pensulei pe o bucata de carton si cele citeva culori descoperite prin casa, m-au ajutat sa depasesc problemele de ordin mental, emotional, o perioada in care nimic nu mai avea sens, anxietatea, depresia, atacurile de panica, furia, lipsa de incredere, scenariile cele mai negre se derulau in mintea mea. Aceasta stare, afecteaza viata de zi cu zi, ajungi  sa eviti foarte multe situatii, poate sa conduca la izolare sociala, poate sa altereze capacitatea persoanei de a lucra, a invata si a efectua activitati de rutina, poate sa dauneze relatiilor cu familia, prieteni, colegi.

Procesul artistic mi-a dat forta si puterea de a ma reinventa, de a stii cine sunt si ce pot. Am fost inspirata sa ma ajut singura, altfel cu siguranta multe sedinte de terapie ar fi fost necesare, pentru a obtine o stare de bine.

Au trecut 18 ani de  atunci si lucrarile, exista inca. De fiecare data cind privesc ceea ce am pictat,  imi aduc aminte ca procesul artistic este cea mai sanatoasa forma de a oglindi adevarul, un mod natural de a te ajuta atunci cind ai nevoie, doar sa intelegi ca sta in puterea ta.

Se intimpla in viata, ca emotiile traite sa fie foarte intense, arta ofera posibilitatea de a explora  si de a creea reprezentind visual aceste emotii, sentimente, de a spune o poveste folosind imagini, simboluri atunci cind  cuvintele nu sunt de ajuns. Arta este un mod natural de comunicare. Prin arta spunem propria noastra povestea si gasim o cale spre vindecare, echilibrare, transformare. Folosind artele identifici și intri in contact cu propriile sentimente, explorezi, eliberezi energie și descoperi dimensiunea spirituala. Arta ca proces spiritual este armonia mintii, trupului și sufletului, este o transformare subtilă la nivel de personalitate, în care descoperim propriile noastre dorințe adevărate, idei, propriul nostru scop în viață. Procesul creativ aduce înțelegere de sine și putere personală și duce la creștere spirituală. Procesul creativ stimuleaza auto-explorarea. Cind sentimentele noastre sunt ascultate, devenim o resursă pentru mai multa intelegere de sine  și creativitate. Când  ajungem la miezul nostru interior, găsim legătura noastră cu toate ființele.

Creeam pentru ca God a creat prima data. Ne-a inzestrat cu puterea de a creea. Abilitatea de a creea indica esenta spirituala a naturii noastre. Sa creezi inseamna sa lasi impulsul divin sa curga prin fiinta ta. Sa negi asta este ca si cum il negi pe creator. Orice societate care neaga capacitatea de a creea, este o societate  bolnava. Arta este legatura cu sentimentele noastre ca fiinte umane, hraneste sufletul. Arta inseamna  sentimente indispensabile vietii si starii de bine a individului si umanitatii.

În scopul de a obține starea de  bine, oamenii trebuie să lucreze pentru a vindeca corpul si mintea lor, dar și spiritul lor. Starea de sanatate este atunci cind mintea, sufletul si trupul lucreaza impreuna.Procesul artistic este o cale directa de vindecare  si nu este nevoie de nimic din afara pentru acest lucru si nu este nevoie de nici o interpretare.

Va incurajez sa faceti un lucru natural, fara sa dati atentie formei, lasati emotiile, sentimentele, experientele prin care treceti, sa se exprime. Aveti nevoie doar de un loc linistit, hirtie si citeva culori. Faceti asta asa cum respirati, mancati, mergeti, pentru a va pastra echilibrul interior, pentru a cunoaste parti din voi, ce nu au fost descoperite inca, pentru crestere spirituala si vindecare.

Monica Mocanu

terapiebach.wordpress.com

credit photo: blog.thenews.co.pk

Share on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Despre Mihai

Ai o problema si nu stii cum sa o rezolvi? Vrei sa-ti depasesti limitele, sa-ti rezolvi conflictele interne si sa te cunosti, pentru a trece peste orice obstacol din viata ta? Te pot ajuta sa devii mai bun! Contacteaza-ma ACUM!

2 comentarii

  1. Un articol foarte frumos!

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>