miercuri , 23 mai 2018
Home - Arhiva - Cum sa te descurci cu o persoana histrionica
Cum sa te descurci cu o persoana histrionica
cum te descurci cu o persoana histrionica ?

Cum sa te descurci cu o persoana histrionica

cum te descurci cu o persoana histrionica ?

cum te descurci cu o persoana histrionica ?

HISTRIÓN, histrioni, s. m. 1. Actor de comedie la greci și la romani; bufon. 2. Măscărici, comediant lipsit de talent. ♦ Fig. Om ipocrit, perfid, șarlatan. [Pr.: -tri-on. – Var.: istrión s. m.] – Din fr. histrion, lat. histrio, -onis.

histrionism s.n. Caracter histrionic; manifestare histrionică. (med) Comportament teatral şi excesiv, observat în isterie. sil. -tri-o-. /histrion + -ism.

Aveti cumva in grup, o prietena care se crede “diva”?  Care vine la intalniri doar ca sa se auda vorbind si sa dea “sfaturi”? Absolut fiecare gest este un exercitiu de imagine? Stie bine cum sa te vrajeasca, insa are grija sa te domine ? Are cumva si un partener “trofeu”, cu care se lauda asa cum se lauda cu hainele, parul, casa, masina si in general toata viata ei? Cand nu primeste atentia pe care o revendica, devine depresiva, se vicitimizeaza si isi agaseaza prietenii?

Ei bine, ne aflam in fata unei personalitati histrionice. E bine de cunoscut acest tipar de comportament, care se manifesta teatral de la primul moment al zilei si pana la capatul ei, fara ezitare. Cauta sa atraga atentia si intotdeauna ceva din tinuta ei va “sari” in ochi (ignorand cu usurinta rigorile daca tinuta in cauza o avantajeaza sau o plaseaza in centrul universului). Isi va dramatiza cu usurinta viata si evident discursul unui histrionic va fi cu preponderenta emotional, continutul si mesajul fiind mai putin importante cat faptul ca va avea aprecierea si afectiunea celor din jur.

cum te descurci cu o persoana histrionica ?

cum te descurci cu o persoana histrionica ?

Fiind intr-un continuu exercitiu de imagine (si inca una bine studiata) va dori sa evidentieze o sensibilitate iesita din comun, o personalitate puternica si o fire pasionala, contextul neavand o mare importanta cat rolul sau incoerent si strident. O astfel de personalitate histrionica este mai des intalnita la femei (ponderea este mult mai mare) si acest gen de femeie va apela la toate mijloacele posibile (morale sau nu) sa atraga atentia asupra ei. Va crea falsa impresie ca-si ocroteste si rasfata apropiatii insa in realitate nu este interesata de problemele lor reale, si cam tot ceea ce intreprinde are un scop precis (va incerca sa copleseasca persoanele de “interes”, insa cu siguranta ca scopul este unul personal).

O femeie histrionica intra atat de bine in rol, incat se poate depersonaliza si poate prelua identitati fabricate. Rutina obisnuita nu e pentru ea, mai ales ca aceasta rutina nu-i mai permite sa “straluceasca” sau in cazuri mai fericite ii ofera o atentie tardiva, care evident nu o avantajeaza. Mai trebuie subliniat ca, poate cu usurinta sa fie o seducatoare cu atitudini sexuale provocative, cautand permanent noutatea, satisfacerea imediata, in acelasi timp controlandu-si cu dibacie partenerul prin manipulare emotionala. Desi este mai mereu interesata de aventuri (care sa-i mai valorizeze imaginea de sine), poate dezvolta in acelasi timp dependenta fata de partener (mai ales daca are unul care o plictiseste cu rutina unei relatii echilibrate). Isi va pierde insa entuziasmul cu rapiditate inclusiv fata de lucrurile noi. Isi va dori ceva cu tarie, va face eforturi sa primeasca ceea ce doreste, pentru ca in scurt timp sa nu mai fie interesata de acel “ceva” descris  de ea in termeni exagerati, in ideea de a starni interesul si atentia celor din jur.

Atentie insa, persoanele afectate pot recurge la dramatizari exagerate, disproportionate, “scenariul”  apartinand in mare parte mintii histrionicului, si pus in scena fara rezerve. Daca nu reusesc sa convinga si li se cere sa inceteze, se vor simti raniti, si vor putea sa urasca cu tarie recurgand chiar, in scop demonstrativ  la tentative (intens studiate de altfel) de sinucidere. De aici se poate deduce cu usurinta cat de afectat este psihicul unei persoane cu o astfel de tulburare de personalitate care disimuleaza realitatea, de fapt o realitate lucrata si prelucrata pana cand nici macar el, histrionicul nu mai poate face diferenta.

Daca vreti sa nu fiti “sufocati” de astfel de persoane, care tind sa va invadeze si manipuleze viata, acceptati situatii rezonabile, lasandu-I sa-si faca “numarul”, impunand insa anumite limite  (nelasati sa se manifeste, nu vor inceta sa o faca, vor schimba registrul si vor trece de la extaz la agonie, adica va poza cu usurinta intr-o persoana distrusa, in incercarea de a va “incarca” constiinta si de a castiga teren).  Recomandabil ar fi, sa nu deveniti victime ale unui personaj in interpretarea unui rol, sa nu va transformati intr-o sursa inepuizabila de atentie (de multe ori puteti fi tratati necorespunzator si vi se vor da sfaturi care sa faca atingere stimei si imaginii de sine de genul “de ce nu faci ceva ca sa slabesti”, “cum poti sa accepti sa arati asa fara sa faci nimic….” in continuare dandu-se ca un exemplu demn de urmat, si nu va ezita sa va critice si sa va denigreze daca asta o/il va pune in valoare) . In acelasi timp nu puneti baza pe complimentele si admiratia unei astfel de persoane, si mai ales nu pierdeti contactul cu realitatea, pentru ca nu sunteti altceva decat butaforie pe o scena imaginara, iar daca rolul i-o va cere va trece cu usurinta in extrema cealalta. Nu va lasati angrenati in basme pline de promisiuni, si nu va luati angajamente oricat de tentante ar parea mai ales daca implica eforturi si investitii, nu va avea scrupule sa va lase balta atunci cand nu va mai avea chef.

cum te descurci cu o persoana histrionica ?

cum te descurci cu o persoana histrionica ?

Cea mai rezonabila reactie pe are o puteti avea este sa pastrati o distanta potrivita si sa impuneti limite daca totusi sunteti nevoit sa fiti in preajma unei astfel de persoane, sa nu ii permiteti sa va invadeze spatiul si sa va raporteze propriilor interese si fluctuatii emotionale. Nu va lasati transformat intr-un instrument sau si mai trist intr-un consumabil.

De retinut ca, personalitatea histrionica, este o tulburare de personalitate, iar majoritatea persoanelor in cauza nu vor dori sa primeasca tratament. Are o prevalenta mai mare la femei si o incidenta destul de mare (~2-3% din populatia peste 18 ani).

Cauzele aparitiei si instalarii unei astfel de tulburari sunt greu de stabilit si cu siguranta complexi, cuprinzand factori biologici si predispozitia genetica, sociali (interactiunea cu membrii familiei,modul in care persoanele de referinta isi pun amprenta in dezvoltarea timpurie, exemplul, interactiunea cu prietenii, sau alti copii, etc)  psihosociali (mediul in care se dezvolta in raport cu personalitatea si temperamentul celui/celei in cauza, aptitudinele, adaptabilitatea, esecul rezolvarii unor conflicte,  etc). O copilarie traumatica (intr-un fel sau altul), sau parintii care au aprobat mereu manifestarile copilului, fara a incerca corectia necesara (lasand copilului impresia ca totul li se cuvine)  ar putea deasemeni avea o influenta dramatica in dezvoltarea unei astfel de afectiuni, cat si alte exemple pe care nu am reusit sa le surprind acum.

Succinct cateva manifestari ale personalitatii histrionice:

– dramatism iesit din comun cu manifestari exagerate si teatrale ale emotiilor;

– nevoia de admiratie, de aprobare si sensibilitate exagerata (pana la refuz) la acceptarea criticilor ;

– nevoia de a schimba mereu locul de munca, nevoia de variatie si nou;

– rezistenta extrem de scazuta la frustrare;

– comportament inadecvat manifestat printr-un erotism iesit din comun;

– ipohondrie cu scopul de a atrage atentia;

– labilitate emotionala exagerata;

– disconfort marcat daca sunt  ignorat/ignorata;

– o punere in valoare a calitatilor fizice in scop seductiv sau doar pentru a atrage atentia;

– exagerarea unor relatii ca fiind mai profunde decat sunt in realitate, tentatia de a se irija si de a-si exagera rolul si locul intr-o relatie;

– spontaneitate exagerata culminand cu luarea unor decizii negandite, indiferent care ar fi gradul de afectare al celor din jur;

– tendinta exagerata de victimizare;

– expunerea personala si antrenarea celor din jur in situatii riscante;

Nu exista teste specifice pentru evaluarea si incadrarea unei persoane intr-o astfel de tulburare. De obicei evaluarea psihologica, istoricul, comportamentul, expunerea aspectului exterior, depresia manifestata sunt elemente importante pentru diagnosticarea unei astfel de tulburari. Tratamentul este cel recomandat de specialist pentru tratarea depresiei iar psihoterapia este de lunga durata, la toate acestea contribuind si o oarecare scadere a intensitatii manifestarilor  in raport cu varsta. Multe cazuri insa raman nediagnosticate si evident netratate, afectarea nefiind doar una personala, angrenand si persoanele implicate afectiv si cu rol determinant in viata histrionicului.

Este o afectiune dificil de diagnosticat si de tratat, terapia avand rolul ameliorarii simptomatologiei.

Daca aveti nenorocul, ca in grupul dumneavoastra sa “troneze” o astfel de persoana, nu incercati (va fi inutil, daca nu chiar riscant) sa radeti sau sa faceti glume pe seama ei, sa o criticati, sa o contraziceti, sau sa ii impuneti sa nu se mai manifeste.

Incercati rezervat sa diminuati atat cat puteti intensitatea manifestarilor , impuneti  niste limite in momentul in care va simtiti sub asediu si cel mai important nu va lasati angrenat in planuri si actiuni exagerate si nerealiste din care aveti reale sanse de a iesi “sifonat”, cu o stima de sine diminuata si cu alte “daune” sufletesti si nu numai. Oricat de draga va este aceasta persoana, daca va acceptati rolul de “consumabil” si ii “inghititi” manifestarile nu-i sunteti de niciun ajutor si riscati sa fiti victime colaterale intr-o drama care nu va apartine…asta daca nu cumva veti fi chiar vinovat.

Tu te-ai confruntat cu o astfel de problema ? Care a fost rezolvarea ta ?

 

Contributor: Ana-Maria Anca

Share on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Despre Mihai

Ai o problema si nu stii cum sa o rezolvi? Vrei sa-ti depasesti limitele, sa-ti rezolvi conflictele interne si sa te cunosti, pentru a trece peste orice obstacol din viata ta? Te pot ajuta sa devii mai bun! Contacteaza-ma ACUM!

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>