miercuri , 23 mai 2018
Home - Arhiva - Tu si invidia
Tu si invidia
Tu si invidia

Tu si invidia

Tu si invidia

Tu si invidia

INVÍDIE, invidii, s. f. Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia; pizmă. – Din it., lat. invidia.

Invidia este o emotie, declansata de dorinta de a avea, de a poseda ceea ce detine altcineva, asociata in acelasi timp cu regretul parerea de rau ca acesta este posesorul a ceea ce invidiem.

Fiind o emotie complexa, e important sa putem identifica, gandurile, trairile, stimulii care starnesc si caracterizeaza aceasta experienta, cat si starile care o insotesc (nemultumire, insatisfactie, inferioritate, dorinta de posesiune, autocompasiune, teama, tristete, etc).

Sunt convinsa ca, in grupul dumneavoastra de apartenenta macar o data ati fost tratat necorespunzator, ati fost abordat(a) cu o doza de rautate, cu ceva care sa va dezarmeze, care sa va aduca in situatia de a renunta la o actiune sau  macar de a va face ziua mai urata. Si asta vi se intampla exact atunci cand sunteti convins de anumite calitati sau succese personale, tocmai de persoane care se declara superioare, si considera ca au „dreptul” de a va pune la punct, sau din contra din partea unor persoane ce par total neavenite si inferioare din anumite puncte de vedere. Se pare ca invidia este determinata de continua competitie in care ne aflam inca de foarte devreme, si se manifesta prin diferite manifestari : minciuna, rautate (ostilitate), intimidare,  impresionare, agresivitate verbala si chiar fizica in cazuri patologice (au fost descrise cazuri de vieti defaimate, distruse, sau persoane mutilate fizic), rivalitate, dorinta de manipulare, comparatii situationale si sociale ce pun in pericol stima de sine, ironii si glume deplasate, amenintare, anxietate, atitudine defensiva, critica, inferioritate, etc.

Oamenii fac comparatii pentru a se putea audefini, pentru structurarea propriei identitati, aceste comparatii fiind variate si diferite ca intensitate de la individ la individ in functie constructia interioara a fiecaruia. Cum ne dam seama ca suntem invidiosi? Atunci cand nu mai suntem atenti la calitatile noastre, la tot ce este bun legat de noi si ne focalizam pe ceea ce nu suntem si nu avem. Paleta invidiei este atat de variata incat este greu de cuprins in cateva randuri (de exemplu diferente biologice si/sau sociale : culoarea ochilor sau a parului, inaltimea, culoarea pielii, greutatea, succesul, inteligenta, talentul, sexul, apartenenta, clasa sociala, sansa etc).

Un prim pas in controlul invidiei, este gestionarea propriilor sentimente, in mod special vinovatia si rusinea (rusinea de multe ori bine mascata). Incercati dezvoltati sentimente de recunostinta si multumire, de apreciere si mai ales autoapreciere.

Tu si invidia

Tu si invidia

Renuntati la autocompatimire, si victimzare si la falsa consolare aparuta din idee predestinarii fataliste.

Analizati-va propriile rezultate si apreciati-va  atat personal cat si propriile realizari,  ceea ce aveti, ceea se sunteti  lasand deoparte lipsurile sau ce nu ati reusit sa realizati. Si mai ales renuntati sa va comparati, pana la urma ne dorim sa fim unici si originali nu aseamnatori sau opusi unor potentiale modele . Si mai ales ganditi-va ca, timpul irosit pentru denigrarea sau jignirea cuiva, sau stagnarea in propriile regrete si neimpliniri nu ne ajuta sa ne dezvoltam sau sa obtinem ceea ce ne dorim, ba dimpotriva. Prin urmare nu va cramponati de spusele unei „prietene binevoitoare” care va vede firul de praf din ochi in timp ce propria barna o tine pe loc. Acceptati-va si mai ales iubiti-va, asa cum acceptati si iubiti oamenii sau fiintele dragi, si nu va lasati atinsi nici de invia celor cu care veniti in contact dar mai ales nu va dezvoltati sentimentul de invidie decat daca aceasta are un scop constructiv si va motiveaza sau va ambitioneaza in scopuri nobile.

In rest, nu incercati sa schimbati lumea…iar daca doriti totusi o schimbare faceti-o cu propria dumneavoastra persoana…e un inceput promitator, benefic si surprinzator .

Contributor: Ana-Maria Anca

Share on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Despre Mihai

Ai o problema si nu stii cum sa o rezolvi? Vrei sa-ti depasesti limitele, sa-ti rezolvi conflictele interne si sa te cunosti, pentru a trece peste orice obstacol din viata ta? Te pot ajuta sa devii mai bun! Contacteaza-ma ACUM!

Trimite un comentariu

Adresa dvs. nu va fi facuta publica. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>